Wij vinden het als school belangrijk dat leerlingen zich snel thuis voelen op onze school.
Daarom proberen we ook de overgang van de lagere school naar het secundair voor onze leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden en voorzien we een aantal activiteiten zodat nieuwe leerlingen deze grote stap zo vlot mogelijk kunnen zetten.

Onthaalavond augustus

Enkele dagen voor de grote stap op 1 september ontvangen we al onze nieuwe leerlingen en hun ouders op onze onthaalavond. Op die avond geven we heel wat informatie, maken leerlingen alvast kennis met hun klasgenoten en klastitularis én verkennen ze de school al eens en hun klaslokaal.
Het is onze ervaring dat onze nieuwe eerstejaars op die manier veel rustiger toeleven naar die eerste schooldag.

Een vlotte start op 1 september

Op deze  eerste schooldag worden allerlei praktische zaken besproken en worden leerlingen wegwijs gemaakt in de aanpak op onze school.

 

Kennismakingsdag op 2 september

Ook onze tweede schooldag staat voor onze eerstejaars in het teken van zich snel thuis te voelen op onze school. Ons GOK-team organiseert op die dag een kennismakingsdag. De nieuwe eerstejaars ontbijten eerst samen met huh klasgenoten, en daarna volgen er allerlei teambuildingsactiviteiten met de klas. Ook een zoektocht doorheen de school waarbij ze de lokalen, sporthal, openleercentra en lokalen leerlingbegeleiding en directie verkennen, staat op het programma.

Sportdag midden september

Wanneer het schooljaar al enkele weken loopt, gaan al onze leerlingen op sportdag. In deze sportieve context leren ze hun nieuwe klasgenoten én hun leerkrachten alweer wat beter kennen. Deze sportdag gaat door in elk leerjaar zodat ook oudere leerlingen in de nieuwgevormde klassen van de hogere jaren elkaar beter leren kennen.

 

 

Het vak WeLL in 1A

Het vak WeLL is binnen de scholen van het Hartencollege een heel bijzondere invulling van één lesuur in de lessentabel van 1A.

In het van WELL komen twee belangrijke componenten samen : Welbevinden en Leren Leren. Elke vrijdagnamiddag gaan onze eerstejaars van 1A uitbreiding samen met hun klastitularis aan de slag met 1 van deze componenten. Hoe voel je je in de klas? Is er iets gebeurd dat we moeten uitpraten? Hoe maak je je boekentas efficiënt? Hoe bereid ik me voor op een grote toets of een examen?  …

Met een uurtje WeLL maken we de brug tussen het basisonderwijs en het secundair en krijgen de leerlingen heel wat tips en technieken mee die hen kunnen helpen om sneller tot een goede studiemethode te komen.

Meer uitleg bij het vak WeLL vind je op bij de introductiefilmpjes van de keuzevakken in 1A.