Wiskunde Olympiade 2e en 3e graad

2 mei 2019

Emma Hermie, Wout Saelens, Toon De Neve en Bram De Pinnewaert behaalden een finaleplaats! Ze ontvangen elk 2 filmtickets.

Naar jaarlijkse gewoonte – en in 2019 al voor de 34e keer op rij – nemen in heel Vlaanderen leerlingen deel aan de Vlaamse Wiskunde-Olympiade. De eerste schiftingsronde heeft plaats op school in januari. In ons college gaan velen de uitdaging aan: 56 leerlingen uit de tweede en derde graad waren bereid hun woensdagnamiddag te spenderen aan het oplossen van 30 wiskundige meerkeuzevragen.

Een wedstrijdjury beslist welke score moet behaald worden om te mogen deelnemen aan de halve finale. Zo stoten ongeveer 10% van alle deelnemers door naar deze halve finale. Het college had dit jaar 15 halve finalisten en onze scores liggen hoger dan het Vlaams gemiddelde. Ter illustratie de resultaten van huidig schooljaar:
– Voor de tweede graad (JWO) is ons gemiddelde 95,3/150. Het Vlaamse gemiddelde ligt op 80,7/150.
– Voor de derde graad (VWO) is ons gemiddelde 87,5/150, terwijl het Vlaamse gemiddelde op 75,5/150 ligt.

Onze leerlingen deden het ook op de halve finale uitstekend. Ze haalden niet alleen zeer mooie scores, maar vier leerlingen mogen zelf deelnemen aan de finale op woensdag 24 april.

Tot deze nationale finale worden slechts de beste wiskundigen toegelaten. Dit jaar lag de cesuur op 107/150 voor JWO en op 119/150 voor VWO. Op de finale krijgen de finalisten de opdracht om vier moeilijke wiskundige problemen schriftelijk uit te werken.