1ste jaar

Uitstap Brussel.

Naar jaarlijkse gewoonte gaan we in mei met onze eerste jaren op excursie naar Brussel. Deze uitstap wordt georganiseerd door de leerkrachten van geschiedenis.

Eerst bezoeken we het Museum van de Stad Brussel – Broodhuis op de Grote Markt. Via een speurtocht ontdekken de leerlingen de geschiedenis van Brussel.

Ook een Brusselse wafel en een selfie met Manneken Pis mogen niet ontbreken!

Nadien brengt de bus ons naar het Jubelparkmuseum. Ervaren gidsen brengen er het Oude Egypte weer tot leven. Spanning troef!

2de jaar

Uitstap Doornik.

Jaarlijks gaan wij met onze tweedes naar het prachtige Doornik. De leerlingen worden ondergedompeld in de Franstalige stad waar ze tal van opdrachten moeten verwezenlijken. Zo bezoeken ze een museum (Het Museum voor Schone Kunsten of Het Natuurhistorisch museum), het stadscentrum (met de fameuze ‘Cathédrale Notre-Dame’ en ‘Le Beffroi’) en leren ze wat meer over de geschiedenis van deze bruisende stad.

Ze moeten ook een selfiezoektocht ondernemen, waarbij ze de leerstof uit de les Frans (zoals de weg vragen) in de praktijk moeten omzetten. Kortom, een ontspannende, leerrijke en leuke kennismaking met deze stad met een knipoog naar de lespraktijk.

3de jaar

Uitstap Coca-Cola

Bedrijfsbezoek Coca Cola te Wilrijk op maandag 20/01/2020

“Op maandag 20 januari vertrokken we om 13u met alle leerlingen van de richting Economie uit ons 3de jaar naar Wilrijk om de fabriek en de distributievestiging van Coca Cola te bezoeken. De leerlingen keken ernaar uit. Het begon allemaal met een quiz over de kennis van Coca Cola. Daarna kregen we informatie over de marketing; Coca Cola mikt vooral op de emoties met hun slogan ”Taste the feeling”.  Ook hecht Coca Cola veel waarde aan het recycleerbeleid: ze maken hun verpakkingen en etiketten zo licht mogelijk en van zo veel mogelijk gerecycleerd materiaal, ze herbruiken afkoelingswater van de machines om de fabriek te poetsen, hun vrachtwagens hebben een snelheidsbegrenzer om zo minder CO2 uit te stoten. Dus elke verpakking die wij binnenbrengen helpt hieraan mee.

Daarna mochten de leerlingen in het innovatielab kennis maken met de ingrediënten van Coca Cola.Het geheime recept kregen ze niet mee. In de fabriekshal keken de leerlingen hun ogen uit aan de vele machines; alles gaat hier volautomatisch en hoogtechnologisch. Die paar werknemers die er rondlopen moeten enkel alles goed in de gaten houden. Hier worden dagelijks honderduizenden liters Coca Cola geproduceerd en gebotteld. Het is hier wel een hels lawaai; vorig jaar hebben we gemeten dat het zo’n 89dB bedraagt!

In het magazijnen is er niemand te zien; enkel de laadrobot is aan het werk. Hier staat de voorraad voor slechts 4 dagen!

Terug bij het vertrekpunt werden de dorstigen gelaafd, natuurlijk met een drankje uit het assortiment. Wist je dat Coca Cola België zo’n 19 merken verdeelt?Moe en weer wat wijzer keerden we terug naar Ninove.

4de jaar

Excursie Wellemeersen

Onze vierdejaars fietsten naar jaarlijkse gewoonte richting het natuurreservaat ‘de Wellemeersen’, aan de rand van Denderleeuw en Welle. Elke leerling viste met schepnetjes zoveel mogelijk macro-invertebraten bij elkaar om – na een wateronderzoek – de biotische index te bepalen van deze zoetwaterplas. Alle opgeviste diertjes werden in glazen potten meegenomen naar school, om deze microscopisch verder te ontleden. Het zonnetje was van de partij, en de leerlingen hadden er duidelijk zin in.

5de jaar

Uitstap Ieper

In Flanders Fields…

Ongeveer een eeuw geleden liep een lokaal conflict in de Balkan zodanig uit de hand dat een maand later de hele wereld werd meegetrokken in een oorlog.

Wat als een snelle bewegingsoorlog werd aangekondigd, liep vast in bloederige loopgraven. Blinde ambitie van staatsleiders, lichtzinnige plannen van generaals en technologische nieuwigheden leidden op de slagvelden vooral tot zinloos bloedvergieten.

In het kader van de lessen geschiedenis trokken de vijfdes naar Ieper en omgeving.

We bezochten er het In Flanders Fields Museum in de middeleeuwse Lakenhalle van Ieper en verkenden de Ieperboog, op zoek naar de stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog. Loopgraven, bomkraters en – vooral – eindeloze begraafplaatsen maken duidelijk dat we ook vandaag nog steeds lessen kunnen trekken uit deze oorlog.

6de jaar

Bezoek rechtbank + SMAK Gent

Onze zesdejaars uit de richting 6 HW gingen de sfeer opsnuiven in de correctionele rechtbank van Gent.  Nadien brachten ze een bezoek aan het SMAK om vervolgens de dag af te sluiten met een intiem onderonsje met Van Eyck.